luni, 8 august 2016

https://fileviatasicarti.wordpress.com/2016/04/03/din-suflet-pentru-copii-cu-autism/

Din suflet pentru copii cu autism

2 aprilie – Ziua internationala a constientizarii autismului! A fost un concert extraordinar cu artiști autohtoni, cu recitaluri de poezii de copilași autisti, cu premii și oferte, ajutor umanitar din partea oamenilor de suflet… – un proiect cu caritate, dar și de conștiintizare a realității autismului în Republica Moldova, – un pas esential în schimbarea de atitudine asupra problemelor ce țin de copii cu autism și familiile lor. Sala Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost plină cu spectatori… Copilașii au dansat, cântat și s-au bucurat de oportunități oferite. Mai jos, vă propunem să ascultați confesiunile și opiniile personalităților care se confruntă cu autismul în realitate.
«Din suflet pentru copii cu autism» (Deschide! albumul foto despre eveniment)
autism
”Cristian a fost diagnosticat cu autism în urmă cu 13 ani… Atunci am auzit pentru prima dată despre acest diagnostic și, de atunci, și drumul meu a devenit unul altul… Eu m-am schimbat, dar el a ramas și va rămâne la fel… El m-a făcut să văd lumea altfel, și m-a învățat să dăruiesc. El m-a facut puternică și m-a determinat să mă redescopăr… El va avea mereu nevoie de mine, iar eu voi merge până la capăt în lupta de a-i face viața mai bună… Însă, toate acestea nu vor fi posibile fără susținerea voastră, a tuturor! Vă aștept alături de noi și de persoanele cu autism în lumea lor albastră! Veți veni?” (Aliona Dumitras Gorincioi, Presedinte SOS Autism)
Anastasia Vrancean: ”Aliona Dumitras Gorincioi, prin exemplul tău determini foarte multe mame să lupte și să fie puternice, inclusiv și pe mine. Cred că acest fapt merită tot efortul tău. Sper că simți în prezența noastră suflete și inimi care simt la fel ca tine. – Un 2 aprilie reușit!”
Zina Budeanu: ”Aliona Dumitras Gorincioi, întradevar esti o SuperMamă. Un exemplu adevarat de ce poate o mama face pentru copilul sau,cite usi poti deschide cu credinta si putere,pentru un viitor mai bun.Va iubesc si Va voi fi alaturi mereu si la bine si la greu
Va multumesc mult pentru tot ce faceti pentru copilul meu (ai nostri) Galina Basistaia,Anastasia VranceanIrina StoianViorica CiolacOlga GuzunIacub NataliaSvetlana BalanVA IUBESC
Ii multumesc lu Dumnezeu ca vam intilnit pe voi toate SuPerMame
Un 2 aprilie special”
Svetlana Balan: ”Aceeasi durere ne-a legat prin SOS Autism, unde am ajuns fara ca sa ne programam… Anastasia VranceanElena IonascoGalina BasistaiaViorica Ciolac, multumesc din suflet pentru fiecare reusită a baiatului meu… Un 2 aprilie reusit …”
Natalia Iacub: ”În urmă cu vreo 4 ani, eram devastată de diagnoza stabilita piciului nostru, am cautat informații sa vad ce este la noi în Moldova la capitolul dat, nu știam ce ma așteaptă, însă am citit despre efortul depus de voi, de a diagnostica copilul corect cu o diagnoza corecta. V-am admirat și va admir, nu multe persoane pot să-și atingă scopul! Mulțumesc ca ne sunteți alături și mulțumesc ca ne-ați „adunat” pe toți”
Radmila Popovici: ”E un poem al copiilor care traiesc in lumea lor, dar vad poate mai expresiv ca cei care traiesc in lumea noastra, si au mare nevoie de iubire materna
”Nu-i aşa, că lumea e frumoasă, cu-al ei cer senin de peruzea?
Nu-i aşa, că asta-i casa noastră și e minunată, nu-i aşa?
Nu-i aşa, că fiecare floare te vrăjeşte cu aroma sa?
Nu-i aşa, că pomul suflet are, ca şi omul… Oare, nu-i aşa?
Când aud izvorul care-mi cântă, văd cum fuge apa lui de argint…
Când frunzişul verde se frământă, mă cuprinde-o aripă de vânt…
Iar când îmi atingi obrajii, mamă, mă topesc în raze ochii tăi…
Şi îmi pare-atunci că tin în palmă lumea toată cu lumina ei! ”
Ala Pinzari (Director de Proiect SOS Autism):”Copiii cu autism au aceleasi emotii ca si copiii tipici: ei sufera, se bucura, se intristeaza, se mira, insa ei traiesc in lumea lor care se cere inteleasa de cei din jur. Ei au nevoie de ajutor pentru a se putea integra in gradinita, in scoala, in campul muncii, iar noi, societatea, si in primul rand, factorii de decizie, trebuie sa asigure aceste drepturi ale copiilor cu autism si ale familiilor lor. Speram ca Concertul din 2 aprilie va fi un prim si important pas spre sensibilizarea tuturora in vederea unor actiuni imediate pentru schimbarea in bine a vietii acestor copii!..  Autismul este o tulburare ireversibilă, care nu se tratează, ea se poate doar ameliora în timp şi cu foarte mare efort. Deaceea, în lista defectelor şi bolilor ce servesc drept bază pentru determinarea dizabilităţii (aprobată prin Ordinul comun al MMPSF, MS și ME nr. 13/71/41 din 28.01.2013 „Cu privire la aprobarea criteriilor de determinare a dizabilității la copii în vârstă de până la 18 ani”), autismul este menţionat ca fiind o dizabilitate severă.”
„Se caracterizeaza prin: tulburari de vorbire, sau lipsa vorbirii, neconcentrarea atentiei si tulburari de comportament. Copiii cu autism se recupereaza dupa sedinte logopedice, se lucreaza cu psihologul… Depinde de gravitatea cazului, lucreaza si chinetoterapeuti in urma consultatiei profesioniste” – Lana Claire
Natalia Cucoș: Acest proiect la fel a fost realizat cu mare contributie din partea Clubului International al Femeilor International Women’s Club of MoldovaAngela Baglayenko. si grand mersi Aliona Mihaila-Brinza
„Autismul nu este o boala, ignoranta este”. Mindra sunt ca fac echipa cu femei deosebite impreuna cu care s-a reusit a aduce problema constientizarii autismului in Moldova la un alt nivel!
2 aprilie – Ziua internationala a constientizarii autismului. Aliona Dumitras GorincioiAla Pinzari si toata echipa AO SOS Autism: Corina SolomonElena DragalinAngela BaglayenkoAngelina StoicaAliona Mihăilă-BrînzăTimofti Margareta
Vitalie Marinuta:”A fost un spectacol foarte frumos pentru o cauza foarte nobila. Bravo organizatorilor si celor cefac zi de zi viata acestor copii mai buna”
Lidia Vrabie Autismul-durerea cea mai mare a unei societăți deoarece este o afecțiune de natură neurobiologică care apare fie la naștere, fie de la vârsta de 18 luni-2 ani. Mamele acestor copilași sunt adevărați îngeri păzitori pe pământ, devin taumatologii propriilor copii. -Închinăciune lor!
Luminita Suveica:’Astazi am participat la un concert superb de caritate in sustinerea copiilor cu autism: 2 aprilie este marcata ziua mondiala a autismului. Cu acest prilej am fost onorata sa primesc titlul de AMBASADOR AL AUTISMULUI. Va multumesc mult pentru incredere. Multumesc mult tuturor celor care venit sa sustina copii cu autism.”
Cea mai mare fericire pentru o femeie este cea de a fi mamă. Iar asta înseamnă să dai viață, să fii o combinație perfectă de supraputeri a tuturor eroilor în ochii copilului tău, or, amintiți-vă că și noi astfel le vedeam pe mamele noastre, să știi să creezi tangența infailibilă între lumea ta și cea a omulețului de lîngă tine. Ce se întîmplă cînd aceste lumi tind să existe paralel? Nu prea se obosește cineva cu această întrebare – din indiferență, din ignoranță, din necunoaștere…
Tocmai de aceea există oameni care ne amintesc că, totuși, oricît de diferiți nu am fi, rămînem la fel, așa cum a spus dna Aliona Dumitraș, director executiv al AO ”SOS AUTISM”, în cadrul concertului de caritate DIN SUFLET PENTRU COPIII CU AUTISM, susținut la 02 aprilie curent. Evenimentul a fost consacrat Zilei Internaționale de conștientizare a autismului, fiind organizat de către ONG ”Balada”, în parteneriat cu Ambasada Sloveniei și alte instituții de stat și private din RM. La concert au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentului RM, ai ministerelor, șefa Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal – dna Tatiana Naghibeda Tverdohleb, viceministru, Ministerul Sănătății – dna Liliana Iașan, ș.a. Medicului-șef sanitar de stat mun. Chișinău, dnei Luminița Suveică, și prezentatoarei TV7, drei Stela Dănilă, li s-au conferit Diplome pentru implicare în diverse proiecte de caritate, dat fiind faptul că demonstrează atitudine în toate subiectele sensibile prin promovare, informare și organizare.
Sala arhiplină a fost animată de interpretarea artiștilor cu renume național și internațional, cum ar fi, Alexandru Vdovicenco, Ana Odobescu, Katalina Rusu, Valy Boghean, Anișoara Puică, Cristian Aldea-Teodorovici, Mariana Șura, Roxana, Silvia Grigore, Cristina Scarlat, etc., precum și de formații ca Lollipops ș.a. Au fost realizate donații, menite să vină în soluționarea multor probleme din segmentul destinat acestor copii. Însă cel mai emoționant moment al serii l-au creat doi pici muninați, cu autism, cînd au recitat poezii despre mama și un pastel de Vasile Alecsandri. Evenimentul de suflet, cum l-au numit organizatorii și au confrirmat participanții, a culminat prin lansarea de lampioane albastre, lîngă Arcul de Triumf.
Privind cum se înalță felinarele, în ochii tuturor au apărut lacrimi, căci, cu cît mai mică devenea luminița lor, cu atît mai mare se aprindea în fiecare dintre noi un sentiment acut de conștientizare – noi sîntem piesa importantă din puzzle-ul care definește existența acestor copii, noi trebuie să fim Supereroi și să dărîmăm zidul dintre lumile noastre, noi trebuie să dăm culoare copilăriei lor. Vreți să fiți și voi Supereroi?”(Luminita Suveica)
Articole recente despre autism:
https://fileviatasicarti.wordpress.com/2016/04/03/din-suflet-pentru-copii-cu-autism/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu